utorok 30. júna 2015

Čo to je pedigová šéna a na čo sa dá použiť?

Pedig sa v podstate vyrába z ratanu (ratanová liána Calamus rotang), ktorý pochádza z dažďových pralesov. 


Kôra sa zo stonky väčšinou olúpe. Z vnútornej časti sa vyštiepia pozdĺžne kusy, ktoré sa dotvarujú pomocou tvarovacích dier okrúhleho alebo klinového tvaru potiahnutím cez tieto tvarovacie diery. Takto sa teda vyrába kruhový, plochý alebo klinový pedig. Klinový pedig sa používa na zachytenie materiálu thonet do frézovaného otvoru (slotu) v ráme.

Pedigové šény s kruhovým prierezom môžu mať rôzny priemer. Sú dostupné s priemerom 2, 3, 4 a 5mm. 

Tieto vlákna sú veľmi pružné , hlavne potom, ako sa na chvíľu namočia do vody. Pracuje sa s nimi celkom jednoducho, je vhodným základným materiálom pre košikárov, na pletenie košíkov a iných praktických predmetov. Môžeme z nich pliesť kvetináč, držiak na perá, alebo servítky. Jednoduchšie predmety môžu vyrobiť aj deti a preto sa používajú na rôznych umeleckých krúžkoch pre deti.

Ratan a i pedig vyrobený z ratanu nie je narozdiel od bambusu dutý, ale má silné vlákno. Je tiež pórovitý. Do pórov vsiakne tekutinu, ktorú je schopný prenášať cez póry a tak tekutina môže potulovať vo vlákne. Kvôli tejto vlastnosti sa môže použiť aj ako osviežovač vzduchu s interiérovým parfumom. Do nádoby s príjemnou vôňou sa pridá niekoľko približne 20cm dlhých ratanových palíc, ktoré vsiaknu vôňu a cez tieto palice sa vôňa vyparú do okolia. Takýto osviežovač je celkom jednoduché vyrobiť aj doma. 

Pedigové vlákno je teda celkom mnohostranným materiálom pre ručné práce, ktorý je dobre tvarovateľný, keď sa pred použitím namočí do vody. Dobre sa farbí a morí, ale farbenie nie je v každom prípade nutné, pretože vypadá pekne aj bez takejto úpravy. Hlavne v dobe, kedy sú prirodzené farby materiálov v trende. 

Pedigová šéna prvej akostnej triedy má svetlú maslovú farbu, vynikajúcu kvalitu bez žmolkov. Pedig druhej akostnej triedy môže mať žmolky a kvôli chemickému bieleniu sa rýchlejšie láme. 


Pedig je možné kúpiť v balení po 0,5kg, v ktorom sú vlákna v dĺžke 2,4m s rovnakým priemerom od začiatku až dokonca.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára